8/25/09

7 KALIMAH UNTUK DIAMALKAN

- Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

- Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

- Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.

- Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

- Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

- Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

-Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, kerana sudah biasa.

..RENUNGAN SEJENAK..

Daripada Abi Hurairah r.a. bhwa Rasulullah s.a.w. bersabda ketika akn tiba Ramadhan : "Telah dtg kepadamu bulan yang diberkati, Allah tlh mewajibkan ke atasmu berpuasa di dlmnya, pd bulan itu pintu-pintu syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutu...p dan para syaitan diikat; juga terdapat pd bulan itu satu malam yg lebih baik drpda seribu bulan; Barangsiapa tidak memperolehi kebaikannya maka dia tidak memprolehi apa2''.

8/23/09

puasa jgn x puasa..

so, nie hari kedua umat islam seluruh dunia puase..selamat berpuase semua..jgn ponteng2 tau..jgn wat2 lupe lak dah start puase nie..tau ja kan awal2 puase nie ..t ade yang wat2 lupe..hihi..sebenarnye xda ape nak cite nie..juz nak ucap selamat berpuasa ja kat korang semua..n selamat bebuka xlame g..p kalau sabah srawak dah buke dah time nie..hhuuhu..nmpk gayenye aku xmerasa lagi la puasa kat umah aku kt kg nun kat simunjan sarawak..dah 3 taun dah puase tmpat orang je..p xpe la puase kat mane2 pun same je..janji puase penuh n kat sini aku balik umah family angkat aku je..kat semerah..kol 5 td aku baru balik dari umah dorang..kalu ikut kan dorang nk aku balik pas berbuke je..p aku xnk..coz esok da kelas..penat la nk naik moto dari sane..lbh kurang sejam la..p xpe..lain kali aku datg lagi..hihi..k la..dah nk berbuka nie..selmar berbuka ya..k assalamualaikum..

8/20/09

Dengan tahap kebosanan yang melampau nie..dah xtau nak buat ape aku terpikir lak nak post tag2program aku..hihi.dari menyemak tergantung kat dinding nie..aku pos je la..g pun aku belek2 gamabr dalam2 laptop ni xda gamabr baru..semua gambar2 lame je..so tag yang kat bawah 2 antara program yang aku ikut serta..nie masum kat uum..gambar nie time nak masuk matrik..haha


yang 2 ni lak program tautan..aku peserta n jadi eksekutif teknikal gak..

yang nie aku jaga time pesta konvo lepas..aku jaga lulintas kat kawasan tapak pesta..
nie pulak program kepimpinan harapan..ade beberape perkara yang aku xleh nk lupa time program ie..hihi..kalu nak tau..g la bace kat blog member aku nie..master..hihi

sebenarnya banyak g program yang aku penah ikut..yang antara yang terlatest la kot..program2 lain aku malas nak g scan..dah masuk kotak dah pun..hihi

cuti dan puase

cuti pun dah nak abes..puase pun dah dekat 2 hari g kot..maksudnye minggu kuliah akan bermula semula..naik je kuliah nanti terus da test..yang pasti dah ada 2 test..tekno lektrik ( tarikh xtau g..maybe dalam minggu depan jgk) n mekanik tanah..(maybe selasa 25/9/09)..pastu nak pikir kelas ganti g untuk cuti awal 3 hari 2..boringnye da kelas kena ganti nie..xyah ganti boleh x..hihi..

cuti tinggal 3 ari..kejap ne cuti..tambah cuti boleh??..hihi..p xpe gak..cuti lame2 pun buang mase je..makin lame cuti makin malas nak g kuliah..haha..

puase maybe 22 haribulan..so aku maybe balik umah family angkat aku kot kat semerah..nak balik umah sendiri xdpat..biasala..student "over sea "..haha..so kat kawan, selamat bepuasa semua.jangan ponteng2 tau.awal2 puase nie jgn wat2 lupe lak..hihi..

k la..sekian..wassalam..

8/19/09

DOT..DOT..DOT

DOT..DOT.DOT.. 2 sebab aku xtau nak tulis tajuk ape..so aku letak je la..saje je..xda nak citer ape pun sebenarnye..saje nak storie ckit..setelah setengah hari aku godek2 blog akhirnya siap gak walau pun xseberapa..sebab aku memang xreti nak buat benda2 camnie..aku nie rabun IT ckit..nak kate buta tu x la..rabun jauh ja..haha..pape pun janji dah siap..

nie saje je masuk kan gambar cikit..xda ape pun..


aku dan blog

tok makluman kawan-kawan n member-member kat luar tu..blog nie aku baru buat..sebab blog lame aku dah delete..sebabnye ada lah..xplu tau la..so jemput-jemput la menjengok kat blog aku nie yea..

KLIK sane KLIK sini..

padan muke..kan dah kena wat blog baru..2 la..tangan gatal sangat..elok-elok blog 2 camtu yang g klik sane klik cnie 2 watpe..kan dah kena wat blog baru..

haish..mane la aku tau nak jadi cmnie..aku nak cantikkan blog aku je..dah nak jadi nak wat camne..ala..bukan da pe pun..wat je baru..bukan kena bayar..free je..

yela..lain kali jangan gatal sangat tangan 2..bace dulu betul arahan sebelum buat..g lasambung wat blog baru 2..

baik boss..

Followers