5/20/10

candi borobudur

salam semua..semoga sihat semua..hihi..bukan pe..aku tengah demam sekarang..so..aku doakan korang semua sihat-sihat sahaja yea..kalau sakit tu..jangan lupa makan ubat..pegi cek kat klinik ke..

ok..dah beberapa hari aku tak update blog aku ni..bukan ape..keadaan yang tak mengizinkan..cewah..hihi..aku balik dari indonesia hari tu hari jumaat lepas..14 hari bulan..tapi tak sempat nak update kan pasal lawatan aku kat sana..sebab..balik-balik je dari indonesia sakit tekak..esoknya demam terus..sekarang pun masih demam..pening-pening kepala..so aku tak de mood sangat nak update blog..nak menaip pun malas..dah la aku tengah ade program kemahiran sekarang nie..setiap hari pegi kelas start 830am-5pm..rehat tgh hari 12.30-2pm..selama sebulan..minggu pertama nie belajar mengenai lukisan elektrik dan elektronik..dah belajar dah sebenarnya..cuma buat ulang kaji n lebih mendalam..

ok..ok..aku bukan nak cerita pasal program kemahiran aku nie..aku nk cerita sikit pasal lawatan kat Indonesia tu..kalau rak de orang nak baca tak pe..sekurang-kurangnye aku ade kenangan kemudian hari...amboi ayat..hihi..ok..aku bertolak ke Indonesia tu hari pukul 1am 9 haribulan dari Universiti aku nie UTHM ke LCCT..flight pagi esoknye..jam 8 45 am 10 haribulan..

sampai kat airport sana..kami mendarat kat lapangan terbang adi soemarmo, solo, indonesia..satu lagi group kat lapangan terbang adi pe ntah..kat yogyakarta..so..bila dah tibe kat airport solo tu..kami kena la lalui imegresen..cam biasa la kan..kite pegi tempat orang..orang pegi tempat kite pun macam tu jugak..tapi yang tak bestnye..hampir 2 jam kami kat situ..nak kata ramai sangat pelancong tak de la pulak..baru satu penerbangan je..yang sama flight ngn kami tu..nie semua disebabkan satu komputernye tak bernyawa (rosak..hihi)..kalau elok pun ade 2 je..tapi kire ok la maybe cepat sikit la..so sementara menunggu tu kami ambik la gambar ntah ape-ape kat airpot tu menunjukkan  kebosanan..haha..ok2..tak nak cerita panjang-panjang pasal airport nie..tak menarik langsung..nanti last skali aku upload gambar kat airport tu..hihi..

ok..lepas semua selesai..kami pun naik bus menuju ke candi borobudur..eh silap..kami pegi makan dulu..nama tempat nie ...mm..aku lupe la plak..tapi ade perkataan perak..bukan perak negeri tu..barangan perak tu..kat situ tempat pembuatan / pengukiran perak..macam-macam ukiran ade kat situ..

lepas makan kami pun gerak ke candi borobudur..tapi..semasa keluar tu..dah ade sedia orang menyambung..nak tau orang tu sambut dengan ape..hihi..dorang sambut dengan baju-baju..cenderamata..dan macam-macam lagi..nie dorang jual la..hihi..kalo free nak jugak aku ambik semua..haha..dorang tau kami dari luar so dorang pun jual la barang-barang dorang kat kami..t-shirt2 semua tu..ade jugak yang membeli..aku tak beli pun..sebab aku rasa ade tempat lain boleh beli..dan tekaan aku tepat.hihi..

ok..seterusnya kami gerak ke borobudur..dulu masa belajar sejarah tengok gambar je..baca sejarahnye je..tapi akhirnya aku sampai jugak kat sama..memang besar la aku cakap kat korang..tinggi pun boleh tahan..n kalo nak tau setiap tingkat..setiap inchi dinding tu ade ukiran cerita pasal dewa-dewa dorang..seronok jugak la tempat nie..

nie cerita masa perjalanan balik ke bas pulak..selepas melawat dan bergambar kat candi tu..turun-turun je dah kena serbu..sebelum tu pun dah kena serbu jugak..masa turun dari bas masa mula-mula sampai kat candi nie..punya la ramai dorang nie..kami dah macam artis dah..kiri kanan depan belakang..setiap penjuru penuh dengan manusia penjual..dan aku tertewas untuk pertama kali nya..sewa payung sebab hari tu hujan..aku memang tak nak dah..penat aku cakap aku tak nak..masih jugak paksa-paksa..dan disebabkan aku tunggu kawan aku yang menyewa payung tu aku pun terpkasa sewa jugak..satu payung 5K..5ooo rupiah la..hihi..dan masa balik tu jugak aku tertewas lagi..aku beli keychain, t-shirt borobudur, pen borobudur..t-shirt tu aku share beli ngan member aku..sebab masa tu aku jalan dengan dia..dan kami beli bukan sebab memang nak beli..tapi sebab kasihan dan tak tahan dah ken iring..dari tangga borobudur tu sampai la kat pintu bus..agak-agak ada la dalam 1km kot..dah macam artis dah kena serbu..dorang jual secara paksa rela..kalo tak tahan iman..memang tabur duit kat situ la..hihi..tapi bila dah 2 3 hari kat sana tak kena serbu rasa rindu dengan suasana macam tu..tak jumpanya korang nk carik orang berjual macam tu..kalau korang berani buat la jual macam tu..ntah-ntah kena lempang..haha..ok la..malas dah aku nak cerita panjang-panjang..banyak lagi kalo ikut kan aku nak cerita nie..hihi..tapi macam tak best je cerita semua sekali gus..nie baru 1st day..so aku letak la gambar-gambar yang ade..selepas dari borobudur tu kami ke hotel abadi..hotel 3bintang kot..untuk tido kat situ malam tu..
ketibaan di airport adi soemarmo,solo indonesia..jurulatih suksis aku..kopral Ali

nie la masa tunggu semua ahli kumpulan selesai di imegresen..duduk2 lepak dulu.tak da kerusi
kat kedai makan yang tempat pembuatan /pengukiran perak tu..
candi borobudur..akhirnya aku sampai jugak..hihi..
lagi di candi borobudur..
nie la suasana kami kena kepung..tapi ni dah kurang..nie masa perjalanan balik ke bas..
tengok..sampai ke bas dorang iring..hihi..memang semangat dorang berniaga..


ok la..setakat nie saja tuk malam nie..nanti post tuk hari seterusnya...ADIOS>>salam

5/9/10

jelajah ke semarang indonesia

salam semua..(",)
tq kat korang semua yang sudi terjah blog aku yang takde pape nie..harap2..dalam 2 3 minggu nie pun korang sudi la terjah secara jemaah beramai-ramai..(dah jemaah..ramai2 lagi..bukan sama ke tu..haha)..ok..maksud aku ajak la kawan2 korang terjah blog aku jugak..tak nak baca pun takpe..janji korang klik iklan nuff aku yea..haha..ok2..tq sekali lagi..2 kali lagi..berkali-kali lagi..ok..dalam 2 3 minggu nie..bermula malam nie..aku agak sibuk..minggu pertama bermula malam nie..aku takde kat malaysia..aku kena g hulur bantuan kat semarang..indonesia..hulur duit aku kat sana..licin la duit aku kat jogjakarta tu nanti..hahaha..sebenarnye aku ada program kat sana..flight aku pagi esok..so malam nie..pukul 12 tgh malam..aku kena gerak pegi LCCT..so..tak dapat la nak blogwalking kat blog2 korang..lepas balik dari indonesia nie pulak..aku ade aktivti lain..latihan suksis..latihan kawad..dan jugak aku ade skill under fakulti aku..semua budak lepasan matrik tahun 3 fakulti aku kena ambik skill nie..so memang penuh la cuti aku semester nie..nak terjah blog korang semua kemungkinan..sekejap-sekjeap je..ok la..aku nak kemas ape yang patut..pukul 1130pm nanti kena gerak ke kampus induk ..naik bas dari sana..ok.ADIOS

p/s:doakan aku selamat pergi dan selamat balik.tq allzzzzzz..=)

5/6/10

BEBAS

lenguh-lenguh..penat..pening..semua ada..tapi itu tadi..masa aku jawab last paper final exam untuk semester nie..sekarang aku dah bebas dari exam..untuk beberapa minggu dan bulan nie je la..naik semester baru..jumpa lagi..haha..tapi kerja aku still banyak..nak kena buat montag la..ape la..macam-macam..tapi its ok..IB tak kisah..haha..ok la..aku just nak bagi tau aku dah abis final exam semester nie je..dan dah tamat sebagai pelajar tahun 3 pendidikan teknik vokasional..haha..ada setahun je lagi..dah..nak bagitau yang tu je..jom berblog walking sampai juling baca n3 korang..haha..ADIOS

5/5/10

last paper

salam semua..(",)
TQ kt semua yang datang ke blog IB..nanti IB buat jelajah blog lagi..sekarang nak study..besok petang ada last paper final exam untuk sem nie..yahoo..google..haha..ok2..siapa-siapa yang masih exam or akan exam..gudluck semua..jom study..haha..ADIOS

5/4/10

google permudahkan pengiklanan internet



KUALA LUMPUR - Sebahagian besar daripada usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) tempatan telah gagal memanfaatkan penggunaan Internet sebagai medium pengiklanan yang berkesan kerana memiliki tanggapan yang tidak tepat mengenainya.
Ini termasuk tidak menggunakan platform pengiklanan menerusi enjin pencarian gergasi seperti Google Inc. (Google) yang dikhuatiri melibatkan kos perbelanjaan yang besar dan tidak sesuai untuk premis perniagaan kecil-kecilan.
Ketua Komunikasi Korporat dan Hubungan Awam Google Asia Tenggara, Dickson Seow berkata, segala kebimbangan itu dapat diatasi melalui pengiklanan menerusi program AdWords Google yang tidak membebankan malah bajet untuk itu boleh ditetapkan oleh usahawan itu sendiri.
"Mereka (pengusaha IKS) boleh menetapkan perbelanjaan iklan di antara RM5 sehingga RM30 sehari dan pembayaran hanya dikenakan bagi seorang pelayar Internet yang klik pada iklan mereka.
"Selain itu, IKS juga boleh menentukan sama ada iklan mereka itu disiarkan pada waktu tertentu atau pada hari pilihan mereka sendiri," katanya pada sidang akhbar di sini semalam

kredit:kosmo 4 may 2010.

5/3/10

tag yang ke-3 aku dapat..terpaksa la jawab..dah 3 kali kena tag nie..hihi


aku happy..buat lawak malam ini..haha..ok2..demi menunaikan hajat sahabat blogger merangkap budak kelas aku nie..aku jawba je la tag dia nie walau pun aku kesuntukkan masa nie..kang kecik ati plak..hihi..ok..jgn bazir masa pada yang xpenting..kite ke part seterusnya ya..hihi..
Adakah anda happy skang ??
sekarang nie??masa nie???aku xhappy..sebabnye aku xleh nak study..xtau kena..dah 3 hari niat nk bukak buku xterbukak2 smpai sekarang..

2~ Kenapa anda happy??
bila dapat buat ape yang aku nk buat..n bila mood aku baik..aku happy la..tp sekarang tidak..xleh study..

3~ Apa yang membuatkan anda happy??
bukan sama dengan soalan no 2 ke??ntah la..BM aku dapat 4..bile aku dapat enjoy..xpayah tgk buku dapat 4flat..haha..n kalo duit byk lagi happy walaupun duit tu kat dunia je..so tolong rajin dtg blog klik nuff aku yea..haha..

4~ Pernahkah anda menerima TAG??
penah je..2 kali..tapi dua2 aku xterjawab..sebabnye aku tengah busy dengan asiment yang berlambak ngn Projek sarjana muda xberapa tua aku lagi..so..sorie tu emma n syikin kot..hihi..


5~ Nyatakan warna yang anda suker??
hitam
putih

6~ Berikan kepada 6 orang yg kamu mahu tag.sila beritahu kepada orang yang kamu tag supaya dapat respon(nak lebih pun boleh kurang pun boleh)

ramai jugak nie..aku nak tag sape nie..haha..

esoksemalam
ikut la sape nak jawab..hihi
 



7~ Nyatakan sifat orang yg anda tag..nak tulis panjang berjela pun takpa..asalkan anda happy..
nie dia nie aku selalu jelajah..dulu aku suke tinggal jejak..kalau xkomen mesti tinggalkan kt chat box..p sekarang silent reader je..hihi..xsempat nk koemn mengomen nie..nak tau lebih lanjut pasal dia nie jom ramai-ramai pegi terjah blog dia..hihi..


nie blogger satu U aku..tapi xpenah jumpa pun..kat FB aku pun ada..hihi..dia orang sarawak..satu negeri dengan aku..jom ramai-ramai kite jelajah ke blog dia pulak..

ok..cik tiniey nie pun aku kenal melalui blog walking jugak..dulu aku selalu gak tegur sapa ngn dia kat alam maya nie..sekarang kurang dah..dia pun bz praktikal..n dengar nak final exam jugak ea..gudluck...IB da 2 paper g..hihi..

eqeen nie plak 2nd person yang tag aku..sorie xsempat nak jawab tag aritu..busy sangat..hihi..

ok..blog nanajoe nie penuh dengan kaler pink..naik pink mata aku..tp best jugak dengan n3 nye..n blog nye xberat..maksudnya senang loading la..hihi..dulu dia guna link lain..sekarang lain..tuka la tu..jom terjah blog dia jugak..haha..


yang ke-6: ikut sapae nak jawab..aku dah xtau nak tag sapa..nmasa mencemburui aku..haha..aku xstudy g wei..esok ada paper..mampos aku..
8~ ni soklan cepu emas ini..adakah anda happy dengan apa yg anda ada?
mesti la aku happy..cuma sekarang xhappy..sebb aku xbolh nak study tuk paper esok..dah bape hari dah..aku xhappy yang tu je..yang lain aku happy..hahaha...ADIOS

Selamat Pengantin Baru

salam semua..dah 2 3 hari jugak rasanya tak update blog nie..nak kata busy xda la ssangat..banyak je yang nak di share kan kat blog nie..tapi ide nak mengarut tu je takde..hihi..ok la..semalam aku pegi kahwin..kenduri kahwin..bukan aku yang kahwin yea..tak cukup syarat g..haha..majlis nie kat umah keluarga angkat aku nie..tak jauh dari kampus aku..dalam 20 minit kot naik moto sampai la kat umah keluarga angkat aku nie..nie la untungnye ada keluarga angkat nie..aku nie kire ramai gak la keluarga angkat..hihi..yang semalam nie salah satunye..so dorang pun jemput la aku datang majlis tu..nak tak nak aku datang la..aku ajak la skali budak umah aku..lupa nak cakap..dalam family tu ada sorang lg saudara kembar angkat aku..haha.so kami pegi la berempat bersama 2 budak umah aku...makan free sape tak nak..hihi..ok la..aku xde idea la nak mengarut banyak-banyak dalam blog nie..apa-apa pun..selamat pengantin baru aku ucapkan..semoga kekal ke akhir hayat..sebelum tu aku nak letak la gambar cikit..ok..
<>

nie la pengantinnya..sebelah kiri tu pasangan kepada uncle kitorang..n sebalah tu pasangan auntie kitorang...tema tuan rumah serba merah..
nie pulak aku dengan saudara kembar aku yang pakai baju itam tu..syed..yang pompuan tu bukan awek kitorang k..tu adik angkat kami..haha...ade sape-sape nak berkenalan..pegi jumpa sendiri..hihi
ok..nie pulak..kami bersama maksu.yang sebelah aku tu..yang budak aku riba tu adik angkat kitorang jugak..dia mengantok time nie..hihi
nie budak umah aku..bajet buat cover album ke..haha..nie time lepak-lepak kat bawah..kat atas penuh orang ramai lg..takde tempat duduk..bagi tempat kat orang yang nk makan..
 nie pulak...aku la..hihi..kawasan sawah pagi dekat ngn rumah keluarga angkat aku tu..sejuk je mata tengok..tapi time nie pansa je mata aku..sebab mata hari ngah membara walaupun jam masa tu dah dekat kol 4 rasanya..huhu..ok sekian..ADIOS

Followers