1/25/11

kisah hidup sebagai perantau LM

Alhamdulillah..masuk minggu ni  sedar tak sedar..tak sedar tu mase tido je la..haha..dah nak masuk sebulan aku kat sekolah menengah vokasional jalan stadium nie..aku buat ape kat sani??..masuk form 4 balik ke??hihi.,.takde la..aku tengah praktikal kat cnie..dalam istilah or ertika kata lain latihan mengajar..cewahh..haha..dalam masa sebulan nie..dah banyak gak la pengalaman sebagai guru nie.walaupun baru 2 3 kali masuk kelas..yela..minggu pertama pentadbiran..minggu ke-2 pun pentadbiran..minggu ke 3..masuk kelas..sembang je..minggu ke 4 nie baru la dapat mengajar..tu hari ahad lepas sembang lagi..sembab ade pelajar yang baru masuk..dah cikgu pembimbing aku kata tak payah mula mengajar dulu aku ikut je la..hihi.



kat sekolah ni aku dibagi 9 waktu je untuk P&P..maksimum 12 waktu..yela..cikgu praktikal lagi..mane boleh bagi banyak-banyak..tapi ade jugak budak yang sampai 16..20..lebih dari 20 waktu pun ade..yang tu ikut nasib la..tapi biasanya yang tu subject2 sambilan je..macam PJ..or kelas tu buat bersama guru pembimbing tu..so takde la berat sangat kan..kat sekolah nie aku mengajar 2 subjek..22 elektrik..satu prinsip elektrik dan elektronik (lukisan geometri)..dan satu lagi aplikasi elektrik dan elektronik..(pencahayana..mybe akan bertambah modul lain plak lepas nie bile dah abis modul pencahayaan)..


 jadual waktu aku yang ade tanda2 tu..hari ahad n selasa ja..hihi
 kos makan kat alor setar..kedai mamak nie..yasmeen..nasik ayam seketul 5.30

ok..mula-mula datang sini aritu kekok gak..yela..sebelum nie sembang ngan kawan-kawan dari kedah je..dorang pun bile sembang kat negeri lain campur-campur dah dengan bahasa KL nye..xde la pekat sangat..tapi sekarang nie aku dah boleh la paham sikit-sikit..kira orait la na..haha..mula-mula sampai aritu kami berempat..lupa nak bagitau aku mai LM (latihan mengajar) 4 orang..2 meki..1 awam..1 elektrik(aku la tu)..kami tinggal kat umah yang member memang asal sini..budak hutan kampung nie..skali LM ngn aku la..tapi disebabkan kes histeria malam minggu pertama kami kat SMV alor setar/jalan stadium nie..terus PKHEM mintak kami jadi wardern..aduhai..nak buat macam mana..tak kan nak kata tak nak..awal-awal lagi cakap tak nak..masa praktikal pulak tu..memang cari nahas la kan..haha..so sekarang nie kami berempat masuk kat umah warden la..stay kat dalam sekolah..so jimat la duit minyak moto..makan pun jimat la.2 kali seminggu makan free..masa bertugas jadi warden..hihi..ok la..nanti aku cerita lain plak na..ade banyak lagi nak cerita nie..cukup sampai sini lu..dan sekrang pun aku jarang nak blog walking..bukan bz mane pun..tapi berokben  lembab nak mampus kat cnie..tapi semalm aku berhabis duit p beli TP-LINK..untuk tarik wireless sekolah..wireless card laptop aku rosak..nk repair yang dalam mahal..so beli yang external punya murah ckit..so..guna wireless sekolah je la..balik rumah baru beron9 guna berokben tu lagi..haha..

ok la..ADIOS..

2 comments:

pak long said...

salam...
waaa...best nya LM...buat leklok aaa..ambik semua penglaman guru pembimbing tuk masa depan...
idup cikgu..

InsanBiasa said...

haha..trima kasih pak long..insyaAllah

Followers